José Río‑ParejaCompositor
 Biografia Notícies Obres Discografia Textos Contacte Inici 

José Río-Pareja va néixer a Barcelona al 1973. Obté els títols superiors de Composició, Direcció d'Orquestra i Direcció Coral en el Conservatori Superior Municipal de Barcelona, finalitzant aquests estudis amb el Premi d'Honor en Composició. Posteriorment de 2002 al 2007 resideix als Estats Units, on realitza el Doctorat en Composició a la Universitat de Stanford, sota la tutela del compositor Brian Ferneyhough. Des de 2007 és professor de composició a l'Escola Superior de Música de Catalunya [ESMUC].

Ha estat guardonat amb nombrosos premis, tals com el Premi INAEM 2008 (Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música - Colegio de España en París), el Segon Premi del "Concours Henri Dutilleux" 2004 a França, el Premi MasMenos 2016 a l'Argentina, el Diploma de Mèrit de la Accademia Chigiana 2002 a Itàlia, el Premi Cristóbal Halffter 2001, el Premi Frederic Mompou 1995, o el Primer Premi de la SGAE per a joves compositors 2000. A més, ha obtingut beques de La Caixa (2002-2004), Universitat de Stanford (2004-2007), Dorothy Culver Fellowship (2005), Centre Acanthes (2004), Accademia Musicale Chigiana (2002) i AIE-Cursos Manuel de Falla (1998).

Les seves obres han estat encarregades i interpretades per agrupacions musicals i solistes com l'Orquestra Nacional d'Espanya, Arditti Quartet, ensemble recherche, Ensemble Intercontemporain, Ensemble Contrechamps, Grupo de Música Contemporãnea de Lisboa, Ensemble Inauthentica, Ensemble NeoArs Sonora, Ensemble Residencias, Grupo Enigma, Trío Arbós, Trio Kandinsky, Duo Alberto Rosado-David Apellániz, Roberto Fabbriciani, Georges Pludermacher, Ann Unju Yi, Robert Huw Morgan, Lluïsa Espigolé, Plural Ensemble, Grup Instrumental de València, Kebyart Ensemble o l'Ensemble Sonido Extremo.

Entre les seves obres més recents s'inclouen la seva obra orquestral Los incensarios (2018), encàrrec de l'Orquestra i Cor Nacionals d'Espanya, estrenada per l'Orquestra Nacional d'Espanya dirigida per David Afkham a l'Auditorio Nacional de Madrid la temporada 2018/2019, el seu quartet per a saxòfons Parhelia (2018) encàrrec del Kebyart Ensemble estrenada a L'Auditori de Barcelona i la seva obra per a mezzosoprano i ensemble Tão longe de mim -quatre canšons sobre poemes de Fernando Pessoa- (2019), encàrrec del Centro Nacional de Difusión Musical (CNDM) i estrenada conjuntament a Portugal i Espanya pel Grup de Música Contemporãnea de Lisboa la temporada 2019/2020.

El segell discogràfic Verso i la Fundaciˇ BBVA han publicat un Cd monogràfic amb una selecció de les seves obres de cambra interpretades pel clarinetista Carlos Gálvez Taroncher i el Trio Arbós.